Pihtije se spremaju na Krstovdan, ali kako je Krstovdan posni dan domaćice treba da ih posluže kao predjelo u čast krštenja Isusa Hrista na Bogojavljenje.

Ovaj ukusni puding od svinjetine i junetine, kako ih mladi danas nazivaju, predstavlja omiljeni specijalitet u kućama širom Srbije, ali naročito se spremaju na jugu zemlje. Pravi se neparan broj, a postoji i verovanje, koje se posebno vezuje za Vranje i okolinu da se pihtije spremaju jednom ili tri puta godišnje.

Za pripremu pihtija potrebno je:

dve svinjske nožice

1 svinjski rep

2-3 svinjska uha

dve juneće nogice

6-10 zrna bibera (ko voli može staviti i mleveni biber)

2 -3 lista lorbera

1-2 glavica belog luka

veza razne zeleni

so

Nogice, uši i rep dobro očistiti, ošuriti, opati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i staviti da se kuva na tihoj vatri. Tokom kuvanja pravi se pena, koju je potrebno skinuti i baciti. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje traje 4 do 5 časova, nekad čak i duže, sve dok se ne počne odvajati meso od kostiju, a voda treba da bude lepljiva. Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti po tanjirima, posuti sitno iseckanim belim lukom, naliti čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne, ali ne u frizideru.

Ukoliko pihtije neće da se stegnu, postoji mali trik iskusnih domaćica. Vratiti sve u šerpu, dodati 1 ili 2 goveđa želatina, prokuvati, pa ponovo sipati u tanjire.

Pre serviranja posuti tucanom paprikom.

Prijatno, uz čašu dobre rakije!