Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da su akcionim planom dogovorene sledeće mere u cilju podrške majkama za rađanje dece.

Pored ostalih mera, rekao je, za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine.

Majka koja rodi treće i četvrto dete imaće 30.000 dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da je to samo jedna od niz mera donetih u cilju popravljanja demografske slike Srbije.

Neke mere stupiće na snagu od 1. jula, ostale od početka naredne godine, rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji. Vlada Srbije je, kaže, donela strategiju i mere za podsticaj populacione politike.

Pored ostalih mera, rekao je, za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine.

Za treće dete dobijaće se 12 hiljada dinara mesečno u toku deset godina,a za četvtro 18.000 evra za 10 godina.

Naveo je da će to državu u prvom trenutku koštati 12 miliona evra, a da se nada da će biti i više.

– Trudnoća ne sme da bude razlog za dobijanje otkaza. Svi treba da pomognemo majkama i trudnicama. Nastojaćemo da država za drugo, pa čak i treće dete snosi sve troškove. Pozivam sve, posebno medije za stvaranje druge klime u okruženju. Majke koje rode 3 – 4 dece treba da budu poštovane u društvu, posebno u gradskoj sredini – istakao je predsednik Vučić.