Danas je u velikoj sali Skupštine grada održana vanredna proširena sednica Saveta za zdravlje kojom je predsedavao gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

-Ovo je kritičan momenat kada svi moramo da damo doprinos u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Smatram da svi treba da pokažemo da smo kao društvo odgovorni i organizovani. Ovo je ozbiljno stanje sa kojim se sada suočavamo i kao lokalna samouprava i kao zdravstveni sistem moramo da pokažemo ozbiljnost, naglasio je gradonačelnik dr Milenković.

O preventivnim i merama predostrožnosti u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja RS, govorile su direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju dr Svetlana Stojanović i epidemiolog dr Biljana Popović.

-Cilj sastanka je informisanje o virusnoj infekciji, načinima prenošenja i postupcima u slučaju obolevanja. Ova pandemija može da izazove paniku među stanovništvom, a ona je naš najveći neprijatelj. Zato je neophodno da preduzmemo sve mere, da ne širimo paniku, ali i da upozorimo građane, odrasle i decu, kako treba da se ponašaju, rekla je dr Stojanović.

Prema rečima epidemiologa dr Biljane Popović, korona virus se prenosi putem vazduha, kapljica i kontakata.

-Neophodno je da smanjimo socijalna kretanja, izbegavamo velike skupove, pojačamo ličnu i kolektivnu higijenu, što podrazumeva češće i duže pranje ruku, provetravanje prostora, kao i dezinfekcija radnih površina i prostora u kojima boravi veći broj ljudi. Ovo se posebno odnosi na škole, predškolske, javne ustanove i institucije, istakla je dr Popović. Ona je naglasila da je važno da svako zna koja su to ulazna mesta preko kojih virus može da dospe u organizam. To su sluzokoža konjuktiva (oko), zatim sluzokoža respiratornih organa (nos) i usta. Veoma je važno podići higijenu u školama, tako da je dr Popović preporučila dezinfekciju podova više puta u toku dana, kao i da je poželjno da svako od đaka ima pri ruci neko od sredstava za dezinfekciju. Takođe, preporuka je osnovnim i srednjim školama da razredne starešine održe odeljenske zajednice koje će biti posvećene upoznavanju sa ponašanjem u ovoj pandemijskoj situaciji. Na sednici Saveta za zdravstvo, ponovljena je preporuka stručne javnosti da se do daljeg otkažu svi skupovi koji broje više od 100 osoba i javna okupljanja, kao i da sve pozorišne predstave i sportska dešavanja u zatvorenom budu otkazana.

Sednici su prisustvovali direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, direktori svih škola sa teritorije grada, kao i načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović i pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić.

Stručnjaci ZZJZ na raspolaganju su građanima za sve informacije na brojeve 017/421-310, 064/ 14 03 289.