Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih. Crkva i njeni vernici se na ovaj dan sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom.

Svi ovi mučenici bili su mladići, pa je narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici. Trgovci kažu da se za ovaj praznik najviše kupuju mali kućni aparati ili posteljina, odnosno darovi koji bi novovenčanim supružnicima trebalo da upotpune dom i olakšaju početak braka.

Običaj je da se na današnji dan mese mladenčići, 40 okruglih kolačića. Prelivaju se medom i sve to simbolizuje želju da brakovi sklopljeni protekle godine budu slatki. Mladence, obeležavaju bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne.

Inače, Mladenci se uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka dece. Mnogi veruju da kakvo vreme bude na Mladence, takvo će biti celo proleće.