Na današnji dan, 31. marta 1889. godine otvorena je jedna od najpoznatijih građevina na svetu, a ujedno i simbol Pariza – Ajfelov toranj.

Ajfelov toranj, ujedno poznat i pod nazivom Ajfelova kula, dobija ime po inženjeru Gustavu Ajfelu, a za javnost ju je zvanično otvorio tadašnji premijer Francuske – Pjer Tirar. Do 1930. godine, Ajfelov toranj je bio najveće zdanje na svetu sa svojih 300 metara visine. Danas je značajna turistička atrakcija sa preko 5.5 miliona posetilaca godišnje.

Prvobitno, ideja je bila da se se Ajfelova kula sagradi u Barseloni, međutim španci je nisu hteli, a kao razlog tome su naveli da je nezgrapna i da će narušiti izgled njihovog grada.

Toranj je sagradjen u vremenu od 1887. do 1889. godine i poslužio je kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izlozbu (Exposition Universelle) kojom je obeležena stogodišnjica Francuske revolucije. Kula je visoka 300 metara (324 metra sa kasnije postavljenom televizijskom antenom) i metalna struktura je teska 7300 tona. Toranj je bio najviša zgrada u svetu 40 godina. Do vrha ima 1665 stepenica, a za vreme izgradnje, zahvaljujući merama bezbednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, sto je za to vreme bilo izuzetno dostignuce.

Kada je toranj sagradjen neki Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba srušiti. Danas  se Ajfelov toranj smatra za jedno od remek dela arhitekture u svetu, bez kojeg se ne može zamisliti turistička fotografija iz Pariza.

Izvor: Vikipedija