Način podele paketa pomoći – veliki rizik za širenje zaraze

 

Situacija sa korona virusom u Surdulici postaje veoma ozbiljna. Sa 19. obolelih, Surdulica je postala najveće žarište u Pčinjskom okrugu. Međutim, prema tvrdnjama zabrinutih građana, situacija može postati daleko ozbiljnija.

Naime, saglasno natpisima na pojedinim portalima, opštinske vlasti u saradnji sa Crvenim krstom organizovale su podelu 1500 paketa pomoći, počev od 28.03.2020.

“Pakete ćemo deliti u saradnji sa Crvenim krstom onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije. Imamo obavezu, kao zajednica, da sagledamo sve građane u ovom teškom času, i mi ćemo učiniti sve da naš narod što lakše prođe kroz sve izazove koje ova kriza donosi”.

Iako vođena plemenitim ciljem, pomenuta podela postaje ogromna briga žitelja pojedinih sela na teritoriji Opštine Surdulica. Uprkos proklamovanim merama i insistiranju na socijalnom distanciranju kao jedinoj preventivi, podela opštinske pomoći se često realizuje masovno iz gepeka vozila oko koga se okupi desetine lica koja ne drže propisano odstojanje i od kojih većina najčešće nema zaštitnu opremu.

Građani ovim putem izražavaju strepnju da čin humanosti (podela paketa pomoći na način kako se to čini) pretenduje da postane okidač daljeg širenja virusa na teritoriji Opštine.

Ovim apelujemo na nadležne da imaju u vidu propisane mere Vlade Republike Srbije i da učine sve da stanovnike opštine zaštite od nepotrebnog islaganja riziku inficiranja u toku realizacije pomoći najugroženijima!!