Nakon sastanka Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore (RPK), održanom danas u prostorijama kompanije „Simpo“, ministar Siniša Mali rekao je za medije da  bi do kraja tekuće godine trebalo bi da bude definisan poseban program za razvoj juga Srbije, sve  u cilju podsticaja proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta. Sastanku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, narodni poslanik Slaviša Bulatović i načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, sa saradnicima.

Ministar Mali je istakao da su se ekonomske mere Vlade, usmerene na smanjenje negativnih posledica od virusa Covid-19, pokazale kao pravovremene i najavio da će tokom narednih dana biti poznate nove ekonomske mere usmerene na podsticaje za otvaranje novih radnih mesta. Prema njegovim rečima, mere podrazumevaju više modaliteta, a odnose se na smanjenje poreza i doprinosa, odnosno direktne subvencije za novozapošljene.

Glavna tema sastanka u Vranju bila je po rečima ministra finansija, dualno obrazovanje i formiranje odgovarajućih kadrova kako bi se podstaklo novozapošljavanje,

 Gradonačelnik Milenković zahvalio se državnom vrhu na sveukupnoj podršci u prethodne četiri godine i dodao da je na sastanku bilo reči o dodatnim merama i olakšicama za jug Srbije, u cilju podsticaja preduzetništva.

 -Mi smo kao lokalna samouprava zajedno sa Parlamentom privrednika RPK izašli u susret privrednicima za vreme vanrednog stanja. Ta pomoć ogleda se kroz usvajanje niza mera za povećanje likvidnosti privrednih subjekata koji su pretrpeli velike gubitke zbog nemogućnosti obavljanja svojih delatnosti. Dodatne mere između ostalog obuhvataju smanjenje taksi i naknada, kao i mogućnost odlaganja plaćanja poreza i računa za komunalne usluge javnih preduzeća u drugom kvartalu 2020. godine, naglasio je gradonačelnik Milenković.

Izvor: Gradski sajt