Nekada se dud u našim krajevima mnogo uzgajao, ali ne samo zbog ukusnog ploda, već i  zbog lišća. Ono se koristilo najviše za ishranu dudova svilca, leptira čije gusenice stvaraju niti za jednu od najfinijih tkanina – svilu. Listovi duda pomažu kod prehlade, infekcija oka i nosa. Čaj od lišća pomaže kod dijabetesa, a sirup od crnog duda može se koristiti za iskašljavanje i bolesti disajnih organa.

Dud ima prilično razgranatu krošnju i korenje, s malenim plodovima veličine oko 2 cm, bele, ljubičaste i crne boje. Plod duda izuzetno je ukusan i zdrav za čoveka. Prema hranjivoj vrednosti – crni dud kao i drugo tamno jagodičasto voće ima vrlo visok sadržaj antocijana.

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, gvožđe, kalijum, mangan i magnezijum. Plodove možemo jesti odmah sa stabla ili od njih pripremati sokove, džemove, rakiju, kolče, sladoled, kompot i liker. U Japanu se iz cvetova duda izrađuje krema za odstranjivanje pega i drugih nečistoća na koži, dok je u Kini kora duda poznata kao sastojak biljnih mešavina za lečenje dijabetesa.