Banja, planina ili jezero, pitanje je koje ovih dana postavljaju građani Srbije. Pored široke ponude i predivnih predela koje naša zemlja nudi, mnogi građani mogu ostvariti pravo na besplatne vaučere za letovanje na nekoj od skoro 70 destinacija širom zemlje. Vaučeri se mogu koristiti na teritoriji Republike Srbije, izuzimajući teritoriju grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Zbog svoje prirodne lepote, koju odlikuju brojni pašnjaci, šumski proplanci, planinski potoci i rečice oko 500.000 turista poseti Zlatibor i Taru svake godine. Poslednjih godina turistička ponuda je obogaćena, izgrađeni su otvoreni i zatvoreni bozeni, hoteli, apartmani, restorani, veliki broj sportskih terena. I dok Tara pruža dodir sa netaknutom priradom, na Zlatiboru vas pored prirodne lepote očekuje dobar provod i bogat noćni život. Ako volite planine tu su još i Stara Planina, Zlatar, Rtanj, Bukulja, Kopaonik, Goč…

A ako se odlučite za banju, jedna od najlekovitijih i najlepših banja Srbije je Banja Koviljača. Poznata je kao Kraljevska banja, a nalazi se između reke Drine i planine Gučevo. Zbog bogatih izvora sumporovite vode i lekovitog blata ljudi u ovu banju odlaze vekovima, a prvi pisani izvori na to ukazuju još davne 1533. godine. U lepotama Banje Koviljače, između ostalih, uživali su i Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a svoje rane u banji vidao je i srpski Vožd Karađorđe. U ovu banju dolazili su i Kralj Aleksandar i Petar I Karađorđević. Kada je reč o banjama tu je još i Sokobanja, koja je danas jedna od vodećih banja u Srbiji kada je u pitanju zdravstveni turizam i jedno je od najposećenijih turističkih mesta u našoj zemlji. Tu su još i Ovčar Banja, Sijarinska, Prolom, Lukovska, Ribarska, a ne trebamo zaobići ni našu Vranjsku Banju.

Za mnoge je Palić, idealno mesto za odmor. Jezero, raskošni parkovi, neobične građevine s početka 20. veka… Mnogi istoričari tvrde da se još  krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva, a osim na lečenje posetoci su na Palić dolazili i zbog izuzetno bogate ponude kada je zabava upitanju. Tu su luksuzni hoteli, vile, muški i ženski štrand, zoološki vrt. Garantovano dobar odmor nude vam i Belocrkvanska jezera. Ima ih sedam, a najpoznatija su Glavno, Vračevgajsko, Šljunkara i Šaransko jezero. Kupanje je moguće i na rekama Neri i Karašu. Lovci mogu da uživaju u lovu na visoku divljač, a ribolovci u riblovu na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Za ljubitelje jezera, tu su još i Srebrno jezero, Vlasinsko, Borsko, Bovansko, Perućac i mnoga druga.