ČASOVI SKIJANJA I VOŽNJE ROLERIMA

Iako danas možemo sresti mnoge koje voze rolere, za brže i lakše savladavanje vožnje rolera ipak postoje profesionalci. Posetili smo Skijaški klub „Besna kobila“ u Vranju čiji treneri u toku zime organizuju školu skijanja, a u toku leta školu rolera. Svrha je da kod dece razviju pravilan odnos prema sportu i zdravom telu koji će im koristiti tokom celog života, poručuje iz ovog kluba Đorđe Dedinac, predsednik i trener koji nas sa radom kluba upoznaje detaljnije.

 1. Koliko dugo postoji Skijaški klub „Besna kobila“?

Početak rada našeg kluba vezuje se za izgradnju planinarskog doma na Besnoj kobili 1950. godine. Osnivač kluba je ujedno i čovek koji je o svom trošku kupio parcelu, sazidao planinarski dom i poklonio ga našem gradu za potrebe Vranjske omladine. Njegovo ime je Dragan Spasić.  Klub je kao Smučarsko-planinarsko društvo postojao sve do 1992. godine. Nekoliko puta je menjao svoje ime, a iz njega su nastala i planinarska društva u našem gradu.

Nakon 2012. godine grupa entuzijasta obnavlja rad kluba pod sadašnjim imenom Skijaški klub Besna Kobila koji funkcioniše i dan danas.

 1. Koje su to aktivnosti kojima se vaš klub bavi?

Osnovna delatnost našeg kluba je skijanje, ali se bavimo rolerima, planinarenjem, orijentiringom i ekologijom i naravno humanitarnim radom. U narednom periodu ćemo još malo proširiti naš delokrug i to na vodene sportove. Poenta je da kod dece razvijemo pravilan odnos prema sportu i zdravom telu, a takođe ih i upoznajemo sa pravim vrednostima. Jednostavno se trudimo da od dece uz pomoć kućnog vaspitanja i roditelja napravimo bolje ljude.

 1. Koliko je skijaša prošlo kroz vaš klub, koji su njihovi dosadašnji uspesi?

S obzirom da nemamo tačnu evidenciju koliko je od osnivanja pa do danas prodefilovalo dece kroz naš klub, reći ću da od 1950. godine do danas gotovo da nema čoveka u Gradu koji nije prošao osnovnu obuku skijanja u našem klubu.Generacije i generacije školaraca iz Vranja je svake zime provodilo raspust na Besnoj kobili gde su ih nastavnici fizičkog inače naši članovi obučavali.

Najveći uspesi su svakako pojedinačni prvaci Srbije i članstvo u reprezentaciji Srbije. Takođe, treba dodati i pobede na međunarodnim trkama u Makedoniji i Bugarskoj. Svakakako, po meni najveći uspeh je kad sretnete mladog obrazovanog čoveka sa divnom porodicom koji  dovodi svoje dete da ga upiše u naš klub, jer je kao bivši član našeg kluba prepoznao naš uticaj na svoj razvoj.

 1. Da li u okviru Vašeg kluba organizujete takmičenja?

U okviru zimske sezone tradicionalno već više od 40 godina organizujemo Besnokobilski kup u slalomu i veleslalomu, u okviru Alpskog kupa Srbije organizujemo trke za sve kategorije međunarodnog karaktera. Poslednjih osam godina u okviru proslave Dana Grada 31.januara organizujemo opštinsko takmičenje u veleslalomu na kome učestvuju i deca koja se ne bave aktivno skijanjem i veterani, nekadašnji takmičari našeg kluba. U saradnji sa Svetskom skijaškom federacijom (FIS) radimo na popularizaciji zimskih sportova kroz razne projekte.

 1. Šta radite u letnjem periodu kada nema snega i samim tim skijanje je onemogućeno?

U letnjem periodu jedan deo ekipe odlazi na pripreme u Austriju na glečere, radimo na kondiciji i imamo suve treninge, ali glavni treninzi su nam na rolerima. Skijanje i slalom na rolerima su veoma povezani u smislu tehnike, kordinacije, položaja tela, prenosa težine sa jedne na drugu stranu, agilnosti itd. Sličnosti su neverovatne i sve veći broj skijaša čak i onih koji voze Svetski kup koriste rolere kao deo treninga u letnjem periodu. U tom sportu smo otišli korak dalje i učestvujemo  na evropskim i svetskim prvenstvima , svetskim kupovima ,međunarodnim takmičenjima i svugde beležimo fantastične rezultate. Vranje i Besna kobila su od 2016. godine  domaćini najboljim evropskim i svetskim rolerašima. Sledeće godine Vranje će biti domaćin Svetskog kupa u slalomu na rolerima, dva dana pravog spektakla uz učešće  preko 200 takmičara iz celog sveta.

 1. Ko su ljudi koji treniraju decu?

Profil naših trenera je različita. Od profesionalaca do volontera. Za skijašku sekciju angažujemo domače trenere, bivše takmičare i trenere iz Bugarske i Slovenije. U letnjem periodu na kondicione treninge  sa našom decom rade profesori fizičkog vaspitanja, tehniku na rolerima rade trojica naših trenera, a na trening u kampovima dolaze treneri iz Nemačke i Poljske.

Naši treneri pohađaju različite kurseve i seminare za njihovo usavršavanje. Školujući  trenerski kadar, školujemo i članove za skijaške i roler sudije, tehničke delegate i merioce vremena. Tako ulažemo u naše ljude i jačamo infrastukturu kluba.

 1. Šta su benefiti u ovom sportu?

 Najveći benefiti su pravilan razvoj deteta, njegovih psihofizičkih i motoričkih sposobnosti. Sport nije samo jurnjava za zlatnom medaljom. Ranim usmeravanjem dece na sport, kroz dobro organizovan sistem, dobijamo zdraviju naciju, kvalitetnije i obrazovanije ljude.

 1. Kako su uopšte nastali roleri?

Prvi roleri se pojavljuju još dvadesetih godina prošlog veka, ali sve do kraja sedamdesetih i prve polovine osamdesetih primat su držale rolšue. Sada je situacija drugačija i roleri vode glavnu reč kako u takmičarskom tako i u rekreativnom delu. Sport postaje sve popularniji.

 1. Da li baš svako dete može da nauči da vozi rolere, vršite li posebnu selekciju?

Kao i u svakom sportu, osnove vožnje rolera može da savlada svako dete. Neko brže, neko sporije. Što se tiče takmičarskog dela, kada je u pitanju osvajanje prvihmesta, to zavisi od mnogobrojnih faktora, od kojih mnogi prevazilaze našu ingerenciju.

 1. Roler sport je ušao u porodicu olimpijskih sportova i spada u ekstremne sportove. Da li je dolazilo do većih povreda polaznika?

Roler sport je sastavljen od 11 različitih sportova i preko 60 različitih disciplina na točkićima. U zvaničnoj konkurenciji 2021.godine u Tokiju prvi put će startovati i Skejtbord takmičari u dve discipline. Na olimpijskim igrama mladih prošle godine startovali su roleraši u brzinskim disciplinama tako da očekujemo skori prijem i ostalih sportova u olimpijsku porodicu, a samim tim i nekog našeg člana na najvećoj sportskoj manifestaciji.

Što se tiče povreda i one su sastavni deo sporta, tako da na njih gledamo kao na normalnu stvar. Ali na svu sreću, nismo imali nekih težih povreda do sada.

 1. Koliko roler kluba ima u našoj zemlji?

U našoj zemlji ima oko 15 klubova, škola rolera koji u svojim aktivnostima imaju i roler sport. Svakoga dana roler porodica je bogatija za novog člana s obzirom da je ovo sport u ekspanziji.

 1. Gde ste sve putovali sa decom i da li na tim putovanjima idu i roditelji dece?

Zahvaljujući sportu mogu da kažem da smo obišli pola Evrope. Osim odlaska na treninge ili takmičenja putovanja koristimo i za obilazak kulturno istorijskih znamenitosti zemalaj u koje idemo. Obišli smo Makedoniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španiju, Nemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku. Nekada deca putuju samo sa trenerima, a nekad organizujemo i porodična putovanja kad spajamo lepo i korisno. Između ostalog i ovo spada u jedan veliki benefit za decu.

 1. Koliko je aktuelni koronavrirus uticao na treninge?

Pre svega skraćena nam je skijaška sezone, letnji treninzi su kasnije počeli i pod otežanim okolnostima. Sva roler takmičenja u svetu su otkazana među njima i Evropsko prvenstvo u Španiji za koje smo se spremali tri godine. Morali smo da se prilagođavamo novonastaloj situaciji, kao i svi ostali. Očekujemo da će se situacija smiriti i da ćemo na jesen uspeti da organizujemo treninge u Austriji kako bi se što bolje pripremili za sledeću sezonu.

Što se tiče rolera, promenili smo sistem treninga i prilagolili novonastaloj situaciji, pa su sve aktivnosti usmerene na pripremame za sledeću takmičarsku sezonu.

 1. Kakvi su vaši planovi za budućnost i gde deca i roditelji mogu da vas nađu?

Planovi su veliki, cilj nam je da kadrovski i infrastukturno osposobimo svoj klub, tako da bude samoodrživ, da svoje aktivnosti proširimo na još nekoliko sportova i tako zaokružimo celinu. I da okupimo što veći broj dece i po svojim aktivnostima budemo prepoznatljivi, ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu. Što se tiče takmičarskih planova, tu težimo  da u skijanju postanemo ekipni prvaci Srbije, a da u pojedinačnoj konkurenciji ponovimo uspehe naših ranijih članova i okitimo se titulama prvaka države.

Što se tiče takmičarskih dometa, tu nam je prvi cilj osvajanje titule Evropskog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji u disciplini slalom na rolerima i pobede na Svetskom kupu. Ovo su dugoročni planovi za naš klub i smatraćemo ih ostvarenim, ako se dese tokom dva olimpjiska ciklusa.

Svi oni koji žele da postanu naši članovi, kao i oni koji žele dodatne informacije, mogu nas kontaktirati na sledeći link https://www.facebook.com/skijaskiklubbesnakobila/

Ovim završavamo razgovor sa nekadašnjim reprezentativcem Srbije u skijanju i petostrukim vicešampionom, Đorđem Dedincem, koji danas, kao predsednik kluba i trener, nesebično prenosi svoje znanje iz oblasti ovih sportova na nove naraštaje.