Likovna radionica koja radi u okviru Narodnog univerziteta Vranje ove godine obeležava dvadeset dve godine svog postojanja, a upis dece je otvoren tokom cele godine. Svakako, radionica predstavlja mesto za obrazovanje umetnika ne samo u Vranju nego i u celom okrugu. Ova Likovna radionica iznedrila je brojne umetnike, a njen idejni tvorac je Vesna Marinković Stanković, diplomirani slikar koja  od samog početka i danas radi kao voditelj radionice.

Ponosna na mnoge polaznike koji su nosioci visokih priznanja i značajnih nagrada, čija dela krase brojne galerije u zemlji i inostranstvu, kaže da je najsrećnija što je Likovna radionica postala jedna velika porodica.

  • Iako smo na samom početku, davne 1997. godine, imali ideju da Likovna radionica pruža podršku onima koji žele da upišu fakultete likovne umetnosti i eventualno srednje umetničke škole dali smo šansu i mlađoj deci. Imamo decu koja odrastaju sa nama. Dolaze deca sa 6,5 godina i ostaju sa nama do odlaska na fakultet, neki se kasnije i vraćaju. Svakako, sa svima smo u kontaktu i mi smo danas posle 22 godine rada zapravo jedna velika porodica. Slavimo međusobne uspehe, rođendane, delimo tugu, sakupljamo novac da bi nekog iznenadili.

Za decu polaznike Likovne radionice, naša sagovornica kaže da su senzibilniji u odnosu na druge.

  • Da bi čovek mogao da stvara mora da bude senzitivan , sve što se dešava doživljavaju na poseban način i zbog toga su oni i stvaraoci.

Likovnu radionicu takođe posećuje i populacija srednje životne dobi.

  • Od ove godine imamo nekoliko žena koje su došle da stvaraju u radionici i da iskažu svoju kreativnost. Naš najstariji polaznik ima 86 godina i sa nama je od samog početka.

Radionica pre svega vrši pripreme za polaganje prijemnih ispita u srednjim školama, fakultetima umetnosti i arhitekture, a najveći uspeh Likovne radionice je upravo uspeh na tim ispitima.

  • U okviru priprema za prijemne ispite znamo koji materijali im trebaju i ciljano ih koristimo. Tako na primer ukoliko neko upisuje grafički dizajn, radimo dizajn na računaru, crtamo ugljenom, akrilom, temperama. Ono što je bitno je to da radimo individualno. Najpre obavimo razgovor gde oni kažu šta je to što oni žele. Deca vole da slikaju pejzaže ili grafiku. U svemu tome ja ih nenametljivo pratim i postepeno učimo. Nekad neko ne prepoznaje koji talenat ima i recimo da dođe sa željom da postane vajar, ja primetim da ima veći senzibilitet za kolor a manji za formu, nenametljivo im sugerišem i kažem „’ajde probaj“ i kasnije se ispostavi da sam bila u pravu.

 

IZLOŽBE POLAZNIKA

  • Radionica tradicionalno priređuje izložbe radova svih polaznika u okviru koje dodeljujemo dvanaest ravnopravnih nagrada namenjenih različitim uzrastima za najuspelije radove.  Takođe, svake godine u Galeriji Narodnog univerziteta priređuje se i izložba jednom polazniku radionice koji se najviše istakao u svom radu.

Likovna radionica ovog tipa jedina je u Srbiji pa i u svetu, kaže Vesna Marinković Stanković.

  • Vranje je grad koji je po istraživanjema jedan od gradova koji ima najveći broj umetnika po glavi stanovnika od kojih je samo 230 iz Likovne radionice.

Verujem da će Likovna radionica da inicira otvaranje srednje umetničke škole, a zašto da ne i istureno odeljenje nekog fakulteta umetnosti jer za sve to imamo kapaciteta.

 

BROJ POLAZNIKA SE IZ DANA U DAN POVEĆAVA

  • Nema onih koji su došli u Likovnu radionicu i ispisali se. Uglavnom ih opominjem da je vreme za odlazak kući. Vrata radionice su otvorena svakim radnim danom od 14.00 do 21.00 časova i u tom intervalu deca mogu da rade koliko hoće.

Ukoliko želite da budete polaznik likovne radionice moŽete se informisati na sledećem linku https://www.facebook.com/pages/category/Community/Likovna-radionica-Vranje-1531270193782641/