Petar Filipović, najtrofejniji vranjski stonoteniser rođen je 20. marta 2001. godine u Vranju. Osnovnu školu ,,Vuk Karadžić’’ i srednju Ekonomsko – trgovinsku školu završio je u rodnom gradu. Ove godine upisao je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Kako kaže ljubav prema stonom tenisu rodila se još u ranom detinjstvu. Naime, u trenucima dokolice njegov stariji brat imao je običaj da od kuhinjskog stola napravi improvizovani sto za stoni tenis, tako što bi naredjao stare audio kasete umesto mrežice. Tako su njih dvojica prebacivali lopticu nekim mnogo starim reketima, a ne retko i ukoričenim školskim sveskama i tako se zabavljali. Zabava je prerasla u veliku ljubav i želju da se profesionalno bavi ovim sportom.

Petar je počeo da trenira 2010. godine, sa svojih devet godina i, kako kaže, već tada je bio sasvim solidan igrač, jer je u međuvremenu za novogodišnje praznike 2009. godine od tate dobio pravi sto za stoni tenis i počeo svakodnevno da vežba.

 -Ipak, moji udarci, kordinacija pokreta i nogu nisu bili pravilni, a to je najbitnije kod svakog deteta koje počinje da trenira. Važno je da se pravilno nauče svi pokreti, tako da sam i ja zapravo krenuo od nule i osnovnih pravila u stonom tenisu, priča mladi Petar Filipović. Ipak, veoma brzo je učio i napredovao. To je uočio i trener Branislav Milenković, pa je uskoro počeo da za Petra orgnizuje individualne treninge. Kad god su mu školske obaveze to dozvoljavale Petar je trenirao i dva puta dnevno. Kako je brzo napredovao prvi pehar i medalja stigli su već nakon nešto manje od godinu dana, što je u ovom sportu zaista retkost. Petar Filipović je zahvaljujući predanom radu i uspesima vrlo brzo postao deo reprezentacije Srbije, još kao kadet 2015. godine, a potom je imao nastupe i u juniorskoj reprezentaciji.

Izvor: Gradski sajt