Prevencija različitih deformiteta (krive kičme, ravnih stopala) u školskom uzrastu moguća je samo uz kombinaciju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. Stručnjaci posebno izdvajaju jedan sport koji ima višestruki uticaj na razvoj deteta.

ODBOJKA pozitivno deluje na fizički, mentalni i socijalni razvoj mališana. Ona značajno doprinosi izgradnji njihove ličnosti i stvara dobru osnovu za dalji uspeh u životu.

O prednostima bavljenja odbojkom od najranijeg uzrasta razgovarali smo sa trenerom  odbojkaškog kluba Vranje, Milošem Cvetanovićem.

  1. Koliko postoji odbojkaski klub Vranje?

–  Odbojkaski klub Vranje je osnovan 1992 godine i od tada pa sve do danas. Iz odbojkaskog kluba Vranje ponikli su mnogi odbojkasi koji danas igraju kako u uspesnim klubovima u Srbiji, tako i u inostranim klubovima. Klub je ostvarivao zavidne rezultate u mladjim selekcijama. Na pionirskim, kadetskim, juniorskim takmicenjima bili su u samom vrhu. Medjutim ove godine doslo je do smene generacija, pojavili su se “neki novi klinci” koji stvarno vole ovaj sport. Odbojkaški klub Vranje je uvek dostojansteno predstavljao svoj grad.

  1. Da li je odbojka “lek” za rast?

– Svaki sport je  zdrav za pravilan rast i razvoj dece kako fizicki tako i mentalno. Odbojka je jedan  od sportova koji ima uticaja na sam rast i to raznim vežbama i treninzima uz genetiku i pravilnu ishranu predstavlja pravi lek za rast i razvoj dece .

  1. Potrebna oprema?

– U pocetku od opreme su potrebni: sorts, majica, sportske carape, patike, dok se posebne patike kupuju kasnije po preporuci trenera, kao i stitnici ili takozvane kolenice koje se koriste u početku kako ne bi doslo do povrede kolena. Oprema i nije toliko bitna, koliko volja i sam rad.

  1. Kada poceti sa odbojkom?

– Najbolje je da dete krene sa 8 godina da trenira kako bi u najboljem uzrastu proslo školu odbojke u kojoj se prvo savladavaju,: koordinacija pokreta, prirodni oblici kretanja, pravilno držanje tela, stav, dobra procena situacije, kao i predvidjanje ishoda sto sve utice na razvoj intelektualnih sposobnosti deteta. Kasnije dolazi rad sa loptom i kompleksne vežbe.

  1. Kada i gde roditelji mogu da dovode decu?

– Treninzi se održavaju u Sportskoj hali u Vranju, 4 puta nedeljno. Trening traje sat ipo vremena i Ćlanarina je besplatna, zato sto zelimo da pokrenemo decu da treniraju ovaj sport i da ga zavole na pravi nacin i naravno da u njemu uživaju.