Povodom obeležavanja, 31. janaura, Dana grada, ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine, održan je komemorativni skup na kome je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.
-Mnogo je datuma koji određuju sudbinu jednog naroda, jednog grada. Naročito onih naroda i gradova koji su vekovima na raskršću puteva, između istoka i zapada. Takav je slučaj sa našim Vranjem.
Oduvek na vetrometini istorije, Vranjanci su bili žrtve zavojevača koji nisu samo želeli da okupiraju deo teritorije, već da porobe kulturu, jezik, veru, da porobe dušu i identitet našeg bića. Vranjanci su znali da iskažu zahvalnost svojim oslobodiocima. Niču spomenici svuda oko Vranja i u samom gradu, kao simbol otpora i opstanka. Kao simbol hrabrosti i odlučnosti. Časti i obraza“, rekao je gradonačelnik.
„Dragi prijatelji, ovde, pred „Čika Mitom“, svake godine šaljemo poruku mira. Upravo zbog toga, što smo kao narod podneli strašne žrtve tokom brojnih ratova. Naša je obaveza, prema precima ali i prema našoj deci, da se borimo za mir.
Oduvek, na vetrometini istorije, mi, Vranjanci želimo u svom gradu barjake svoje zemlje, a ne barjake tuđina. Čvrsto rešeni da nastavimo slobodoljubivu tradiciju naših predaka, koji su u blatu srpskih zemalja ostavili krv, znoj i suze… za slobodu koju živimo i dišemo, istakao je u svom govoru gradonačelnik dr Slobodan Milenković.
Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanici Milan Ilić i Momir Stojiljković, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave Igor Živković sa saradnicima, predstavnici BIA, predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija Udruženja srpskih veterana Vranja. Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. Himnu republike Srbije izvela je Sofija Stanković, učenica srednje muzičke škole “Stevan Mokranjac”.